Stres i trauma

O stresu

Stres je svima nama dobro poznat – dio je naše svakodnevnice i javlja se kao reakcija našeg organizma na situacije i događaje koje procjenjujemo izazovnima ili prijetećima. Iako stres uglavnom doživljavamo negativnim, on ipak može biti i pozitivan. Važno je znati prepoznati ga i izabrati učinkovite strategije za njegovo prevladavanje.

O traumi

Ponekad teške i neočekivane životne okolnosti i događaji (poput smrti bliske osobe, iznenadnog gubitka posla, prometne nesreće i sl.) izazivaju osjećaj gubitka kontrole nad vlastitim životom. Takvi događaji nisu samo stresni, već predstavljaju traumu, izbacuju osobu iz ravnoteže koju je jako teško vratiti, neovisno o prijašnjim učinkovitim strategijama suočavanja sa stresom. Iznimno je emocionalno zahtjevno, ponekad dugotrajno, ali traumu je moguće prevladati.

Strategije
suočavanja
sa stresom

Iako vjerojatno ne primjećujemo, svakodnevno koristimo čitav niz strategija kako bismo se uspješno nosili s različitim životnim izazovima. Psiholozi su takvim intuitivnim ljudskim ponašanjima dali naziv strategije suočavanja sa stresom. Neke strategije su se pokazale učinkovitije, a neke manje učinkovite – ovisno o situaciji i samoj osobi. Uvijek je dobro svojim uobičajenim strategijama dodati neke nove i njihovim kombiniranjem povećati vlastitu otpornost na stresne događaje.