Strategije samopomoći

Mentalna higijena

Mentalno zdravlje predstavlja najveću vrijednost za samog pojedinca, ali i širu zajednicu i društvo. Bez mentalnog zdravlja nije moguće govoriti o kvaliteti života pojedinca niti o prosperitetu društva. Mentalna higijena i briga o sebi doprinose podnošenju neuspjeha, stresa i životnih nedaća te izgradnji i održavanju optimizma. Omogućuje iskorištavanje svih osobnih potencijala u vlastitu korist, ali i u korist cjelokupne društvene zajednice. Unatoč nepovoljnim životnim okolnostima, uvijek možemo nešto učiniti kako bi zaštitili i očuvali vlastito mentalno zdravlje.

Tehnike relaksacije i praktične vježbe

U situacijama stresa osjećamo različite tjelesne simptome, emocionalnu pobuđenost, misaonu rastresenost te općeniti nemir. U prevladavanju svih neugodnih simptoma važno je naučiti ublažiti uznemirujuće tjelesne i emocionalne reakcije te pronaći alternativne opterećujućim i dezorganiziranim mislima i neučinkovitim ponašanjima, pri čemu nam mogu pomoći različite tehnike relaksacije, tehnike rješavanja problema i vještine konstruktivnog izražavanja emocija.

Mindfulness

Mindfulness je vrsta meditacije koja se svodi na održavanje pažnje na sadašnjem trenutku sa stavom znatiželje i prihvaćanja. To je zapravo cjeloživotni alat kojim dugoročno treniramo svoj mozak da postane otporniji na stres, a kratkoročno pronalazimo trenutke mira u svom životu i učimo biti prisutniji. Istovremeno, učimo i mijenjati način na koji se odnosimo prema sebi i prema svojim mislima, emocijama i osjetima.