Vrijeme čitanja: 3 min

Briga o sebi je više od poklona, nagrada i putovanja – Kako brinuti o sebi?

U posljednje vrijeme društvene mreže preplavljene su parolama koje potiču brigu o sebi (odnosno self-care). Ipak, najčešće se pod brigom o sebi podrazumijevaju ugodne aktivnosti – tretmani ljepote, prigodna čašćenja, putovanja, odmor… Iako neke od tih aktivnosti mogu biti dio brige o sebi, briga o sebi ne uključuje samo ugodne aktivnosti i aktivnosti koje zahtijevaju novac – ona je puno više od toga. 

Kada osoba osluškuje što joj je potrebno i što je u njenom najboljem interesu te djeluje u skladu s tim, tada zapravo brine o sebi. Što to znači? To znači da odabire aktivnosti koje ponekad zahtijevaju napor, ustrajnost i koje se možda razlikuju od onoga što okolina očekuje od nje. Primjerice, to bi moglo biti odbijanje noćnog izlaska jer se želi odmoriti, ustrajanje u režimu tjelovježbe, izlazak iz zone komfora i ugode odlaskom na razgovor za posao kojeg se pribojava.

Psihoterapeutkinja Nedra Glover Tawwab u svojoj knjizi Postavite granice, pronađite mir navodi neke sugestije koje se ne spominju toliko često, a podrazumijevaju brigu o sebi. Provjerite koliko primjenjujete neke od ovih prijedloga: 

 • Nemate poteškoća reći ”ne” ako Vam nešto ne odgovara
 • Pokušavate što više vremena provoditi s ljudima koji Vam odgovaraju i koji na Vas djeluju motivirajuće
 • Prihvaćate sebe, vlastite emocije, postupke, čak i vlastite greške te niste pretjerano kritični prema sebi
 • Osluškujete vlastite potrebe (npr. za snom, odmorom) i ponašate se u skladu s njima
 • Postavljate ciljeve i radite na njihovom ostvarenju
 • Ograničavate vrijeme provedeno pred ekranom ili na mobitelu
 • Usmjereni ste na sebe i vlastiti razvoj (ne na druge)
 • Donosite odluke u smjeru vlastite dobrobiti
 • Nalazite vrijeme za aktivnosti koje Vam pružaju ugodu, zadovoljstvo, sreću
 • Prihvaćate izazove, izlažete se iskustvima izvan ”zone ugode” koja bi za Vas moga biti nagrađujuća
 • Ne odgađate obavljanje aktivnosti koje su važne za Vašu dobrobit (posjet liječniku, posjet savjetniku, psihologu)

   

Prilagođeno iz: Nedra Gloveer Tawwab (2022.) Postavite granice, pronađite mir. Mozaik knjiga, Zagreb, str. 181. i 188.

 

Zašto ponekad briga o sebi nije jednostavna?

Ovo su samo neki od primjera brige o sebi, međutim briga o sebi može se odnositi na različita područja života. Briga o sebi podrazumijeva ne samo namjeru, već i uključivanje u aktivnosti koje održavaju i promoviraju fizičko i mentalno zdravlje – ona ponekad zahtijeva promjenu rutine, navika i promjenu u odnosu prema drugima, odnosno postavljanje granica.

Ako ne primjenjujete neke od ovih prijedloga, to je vjerojatno zbog toga što imate poteškoća s postavljanjem granica, kako drugima, tako i samima sebi. Primjerice, ako u posljednje vrijeme, unatoč nastojanjima da odete spavati na vrijeme, ostajete satima na društvenim mrežama, pred televizijom ili u društvu prijatelja, vjerojatno je riječ o tome da imate poteškoća s postavljanjem vremenskih i osobnih granica. 

 

Što su osobne granice?

Osobne granice nalikuju nevidljivom štitu od vanjskih utjecaja, najčešće od ponašanja drugih ljudi. Njima stvaramo osjećaj veće zaštite našeg tjelesnog i psihičkog integriteta. One nisu čvrste poput zida pa ih drugi zato ponekad ili često pokušavaju preskakati ili zaobilaziti vođeni prvenstveno zadovoljavanjem svojih potreba, dovodeći nas tako u stanje stresa, nelagode, uznemirenosti. 

Postavljanje ispravnih granica prema sebi i drugima pretpostavlja posjedovanje jasne slike o sebi, ali isto tako i o drugima s kojima ulazimo u odnos, kao i o kontekstu u kojem se taj odnos odvija. Dakle, pretpostavlja odgovor na pitanje tko smo, što želimo ili ne želimo, možemo ili ne možemo, volimo ili ne volimo… Također, važno je biti iskren prema sebi i drugima te jasno iskazivati svoja očekivanja, želje, mogućnosti/nemogućnosti, potrebe, ograničenja... Zauzmite se za sebe te ako nekome trebate reći ne, tada to izgovorite. 

Važno je jasno komunicirati vlastite granice drugima i biti dosljedan u njihovom provođenju, svojim primjerom voditi druge i ne prelaziti preko svojih niti njihovih granica.

Postavljanje granica često je popraćeno osjećajem nelagode ili strahom od gubitka odnosa s kojim se ponekad teško nositi, što može dovesti do odustajanja od postavljanja granica. Ipak, granice često čuvaju odnose od zamjeranja, nagomilane frustracije i njihovo postavljanje promiče dobrobit svih uključenih strana. 

 

Neke smjernice za kraj: 

Briga o sebi može se ostvariti na više načina. Istraživanja pokazuju da su neke aktivnosti i rutine blagotvorne za sve, neovisno o dobi i spolu, iako aktivnosti za svaku osobu mogu biti različite pa će nekome odgovarati šetnja kao forma tjelovježbe, a nekome drugome biciklizam, teretana ili nešto treće. 

Ono što svima može biti od koristi i doprinosi fizičkoj i mentalnoj dobrobiti su: 

 • Redovita tjelovježba (sukladno fizičkim mogućnostima)
 • Kvalitetan san – može se postići dosljednim rasporedom spavanja (odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme), smanjenjem distrakcija (ometajućih okolnosti) i vremena pred ekranom prije spavanja te prakticiranjem ugodnih i umirujućih aktivnosti pred spavanje (vođenje dnevnika, slušanje glazbe i sl.)
 • Socijalna podrška – osobe koje traže i pružaju podršku drugima i otvoreno razgovaraju o svojim teškoćama imaju niže razine stresa i bolje fizičko i mentalno zdravlje
 • Mindfulness – mindfulness je tehnika pomoću koje se usmjeravamo na sadašnji trenutak (koju možete isprobati i o kojoj možete pročitati više u izborniku Strategije samopomoći)

   

Unesite promjene u svoj život, jasno izrazite svoje granice i brigom o sebi ublažite svakodnevni stres.

Povezani članci