Vrijeme čitanja: 2 min

Kada stres može biti koristan?

Mnoga istraživanja pokazuju negativne učinke stresa na naše zdravlje. Visoke razine stresa povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, raka, visokog krvnog tlaka… Samo čitanje ovakvih podataka i drugih statistika dovoljne su da izazovu napetost i potaknu negativni odnos prema samom stresu.

Međutim, postoji i drugačija perspektiva i odnos prema stresu. Psihologinja Kelly McGonigal potiče na viđenje stresa kao na “signal značenja” koji pokazuje da je osobi stalo, da se događa nešto njoj važno. U tom smislu, stres je korisna reakcija na situaciju visokog pritiska te predstavlja proces koji omogućuje prilagodbu na situaciju i postupanje u okvirima vlastitih mogućnosti u svrhu postizanja pozitivnih ishoda. 

Koliko je važan naš stav prema stresu pokazuje i istraživanje
Crum i suradnika (2013).

Oni su podijelili 400 radnika jedne tvrtke u dvije grupe – jedna grupa je gledala seriju videozapisa u kojima je stres opisan kao iscrpljujuće, negativno iskustvo koje šteti našem zdravlju, samopouzdanju i uspjehu u izvedbi. Druga grupa zaposlenika gledala je videozapise u kojima je stres opisan kao nešto što poboljšava kvalitetu našeg života – doprinosi izgradnji fizičke otpornosti, poboljšava fokus i izvedbu, daje perspektivu i pomaže u određivanju prioriteta te potiče kreativnost i rast. Istraživanje je pokazalo da su sudionici iz druge grupe doživljavali značajno niže razine anksioznih i depresivnih simptoma te više razine energičnosti i radne produktivnosti kao rezultat viđenja nove perspektive ponuđene u videu.

Iz ovoga možemo zaključiti da je važno kakav način razmišljanja (mindset) osoba usvoji, odnosno vidi li stres kao način stimulacije koji pomaže da postupi što efikasnije ili kao teret s kojim se nemoguće nositi. Istraživači nude objašnjenje načina na koji mindset djeluje na aktivnost osobe – ako osoba vidi stres kao svog neprijatelja pred kojim je nemoćna, veća je vjerojatnost da će na nju djelovati isključivo nepovoljno – ili će je ,,preplaviti” ili će izbjegavati stresnu situaciju ,,pod svaku cijenu”, što može dovesti do još većeg stresa u budućnosti. S druge strane, ako na stres gleda kao na ,,signal značenja”, veća je vjerojatnost da će odabrati adaptivna ponašanja kako bi odgovorila na zahtjeve situacije. 

Zapitajte se:

Vidite li stresnu situaciju kao izazov ili kao prijetnju? 

Možete li trenutnu situaciju nezaposlenosti vidjeti na drugačiji način? 

Kakve izazove ona stavlja pred Vas? 

Postoje li potencijalne prednosti i prilike vezane uz situaciju u kojoj se nalazite?

Implikacije ovog istraživanja imaju svoja ograničenja. Kronični, dugotrajni stres nije dobar za naše zdravlje, ali umjeren, kratkotrajni stres može nas učiniti opreznijima, pažljivijima i poboljšati našu izvedbu, primjerice u radnom okruženju. Što više znamo o stresu i strategijama nošenja sa stresnim situacijama, veća je vjerojatnost da ćemo doživljavati niže razine stresa. 

Povezani članci