Vrijeme čitanja: 4 min

Razgovor za posao – na što ipak možemo utjecati?

Traženje posla iznimno je zahtjevan i mukotrpan, a često i jako dugotrajan proces koji zahtijeva proaktivnost, ustrajnost, veliku motivaciju, suočavanje sa stresom uslijed neuspjeha i sl. Jedan od jako važnih koraka koji je neizostavan dio procesa traženja posla je odlazak na intervju.

Odlazak na intervju je uglavnom stresan događaj za koji je važno dobro se pripremiti kako bismo smanjili razinu stresa koju doživljavamo te kako bismo se prezentirali u najboljem mogućem svjetlu i pri tome si povećali šanse za pronalaskom posla. Također, intervju za posao je jedan od najboljih načina za stvaranje pozitivnog dojma na potencijalnog poslodavca, a dobra priprema za intervju doprinijet će Vašoj autentičnosti i uvjerljivosti te će smanjiti razinu stresa i doprinijeti opuštenosti. 

Dakle, za intervju za posao jako je važno dobro se pripremiti. 


Zašto je korisno istražiti poslodavca?

Najčešći prvi korak u pripremi za intervju za posao je istražiti potencijalnog poslodavca – pronaći relevantne informacije o poslodavcu (na internetu ili iz nekih drugih izvora) te informacije o proizvodima, uslugama ili uopće o poslovnim aktivnostima. 

Osim što poznavanje činjenica o poslovanju potencijalnog poslodavca stvara dojam ozbiljnosti i zainteresiranosti kandidata za posao, daje potrebna znanja i informacije koje na razgovoru za posao omogućuju odgovaranje na eventualna pitanja koja se odnose na tvrtku. 

Također, omogućava i spremnije odgovaranje na pitanja o načinima na koje bi Vaše sposobnosti, znanje, iskustvo, vještine mogle doprinijeti unaprjeđenju poslovanja. Pri tome, važno je biti realan i objektivno procijeniti čime zaista možete doprinijeti poslovanju jer davanje lažnih informacija dugoročno neće rezultirati željenim ishodom. 

Poznavanje osnovnih informacija o tvrtki će ostaviti dojam ozbiljnosti, motivacije i zainteresiranosti za tvrtku i radno mjesto na koje se javljate, ali i omogućit će Vam postavljanje eventualnih pitanja na koja biste rado dobili odgovor, a koja se tiču potencijalnog poslodavca ili specifičnosti posla. 


Kako ostaviti pozitivan prvi dojam? 

Nakon što saznate (naučite) osnovne informacije o potencijalnom poslodavcu, važno je ostaviti pozitivan prvi dojam što podrazumijeva na dogovoreni intervju doći pozitivnog i ugodnog raspoloženja, opušteni, ljubazni te samouvjereni (ne bahati, arogantni ili agresivni), urednog tjelesnog izgleda, odjeveni u primjerenu odjeću i obuću (primjereno vrsti i opisu posla na koji se prijavljujete) te obavezno doći na vrijeme i ne kasniti, a tijekom razgovora svakako imati ugašene tonove mobitela te biti bez žvakaće gume u ustima. 


Govor tijela, stav, izraz lica – neke smjernice 

Važno je paziti na neverbalnu komunikaciju (govor tijela, stav, izraz lica) – rukovati se s osobama koje će voditi intervju, ostvarivati primjeren kontakt očima sa svim sudionicima razgovora, sjediti mirno i uspravno te pristojno (opuštena ramena, noge skupljene ili prekrižene, ruke položene u krilu, ruku „položiti“ u ruku, ne prekrižiti ruke na prsima, tijelom biti okrenuti prema osobama koje vode razgovor te biti blago nagnuti prema njoj/njima, ne biti zavaljeni u stolici, ne lupkati nogom o pod, povremeno se nasmiješiti) te govorom tijela odavati dojam ozbiljnosti, motiviranosti i zainteresiranosti. Također, važno je imati primjerenu emocionalnu ekspresiju, usklađenu sa sadržajem razgovora i bez emocionalnih ispada poput plakanja, vikanja, psovanja i sl. Ako ste pod velikim stresom, važno je pokušati ublažiti znakove stresa, straha ili nervoze, a ako osjetite da se Vaša nervoza osjeti ili Vam zadrhti glas, sasvim je u redu reći da imate tremu. U pripremi i ublažavanju stresa oko odlaska na razgovor za posao mogu Vam pomoći tehnike relaksacije i mindfulness


Što reći, a što ne? 

Prilikom samog razgovora važno je paziti na verbalnu komunikaciju – potrebno je koristiti književni i gramatički točan govor te pristojan i jezik i govor, bez psovki, poštapalica, iznošenja osobnih problema, ne pričati viceve ili iznositi delikatne političke teme. Osobama koje vode razgovor potrebno je obraćati se iz poštovanja (s „Vi“) te aktivno slušati osobu koja vodi razgovor za posao, ne je prekidati ili upadati u riječ. Na početku razgovora dobro je zahvaliti se na prilici te imati spreman odgovor na najuobičajenije pitanje na intervjuima za posao – „Recite mi nešto o sebi.“. Preporuča se govoriti istinu, ali ne nabrojati samo informacije iz životopisa, već povezati svoje znanje, vještine i iskustvo s potrebama i očekivanjima poslodavca kako biste istaknuli razloge koji Vas čine odličnim kandidatom za posao za koji ste se prijavili. Pri tome, izbjegavajte iznositi eventualno ružno iskustvo i negativne informacije o bivšem poslodavcu. 


“Škakljiva” pitanja i pitanja za poslodavca 

Nadalje, važno je pripremiti se na potencijalne neugodne situacije – pitanja o očekivanoj plaći, situaciju u kojoj će se pojaviti šutnja i sl. Poneki poslodavci skloni su ženama postavljati diskriminirajuća pitanja o obiteljskoj situaciji, privatnim planovima vezanima uz zasnivanje obitelji i sl. te je važno imati spreman odgovor na takva pitanja. 

Također, važno je pripremiti konkretna pitanja za potencijalnog poslodavca (koja se odnose na proces zapošljavanja, opis posla, odgovornosti i zaduženja, organizacijske aspekte rada, projekte kojima se bave, mogućnosti dodatnog stručnog usavršavanja, napredovanja i sl.) jer to dokazuje interes i motivaciju za obavljanje posla za koji ste se prijavili. 


Neke smjernice za kraj 

Na kraju, bez obzira na činjenicu da tražite posao, važno je definirati vlastita očekivanja, želje i planove, a ne nužno pristajati na svako zaposlenje koje će zadovoljiti financijske potrebe, ali koje će možda biti ugrožavajuće za psihički integritet osobe radi nekih specifičnosti posla, nepovoljnih okolnosti rada, neprimjerene radne atmosfere i sl. Važno je biti strpljiv i uporan, ne obeshrabriti se ako ne dobijete posao „iz prve”. 

Na intervjuima za posao važno je ostaviti pozitivan dojam, javljati se na druge natječaje i dok čekate rezultate jednog natječaja – raditi samoanalizu ili analizu obavljenog razgovora. Ako ipak dobijete informaciju o negativnom ishodu, u toj neželjenoj situaciji svakako ste bogatiji za jedno novo iskustvo koje ćete moći pozitivno iskoristiti za pripremu za sljedeći intervju. I ne zaboravite – upornost i strpljenje Vaše su najjače oružje.

Povezani članci